Arezzo

Gelegen in de heuvels van Toscane bevindt zich de provinciehoofdstad Arezzo. Net als vele andere steden en dorpen in Toscane gaat de geschiedenis van Arezzo terug tot aan het Romeinse Rijk. Arezzo werd door de Etrusken gesticht als de stad Arretium en was het centrum van één van de twaalf Etruskische vorstendommen.


Arezzo
Arrezo

Arezzo is gebouwd op een heuvel en vanaf het hoogste punt van de stad voeren de belangrijkste straten als een waaier naar beneden tot de poorten van de oude stad. Door de eeuwen heen is de stad steeds uitgebouwd door er een nieuwe verdedigingsmuur omheen te zetten en zo ontstond elke keer een nieuw Arezzo. Het historische centrum heeft haar middeleeuwse karakter goed weten te bewaren. De lager gelegen delen van Arezzo daarentegen zijn een stuk moderner. Op de top van de heuvel ligt de Piazza Grande in het hart van de stad. Hier bevinden zich de kathedraal, het stadhuis en de vesting van de Medici. De kathedraal, vaak ook aangeduid als Duomo, is in de kenmerkende Gothische stijl van Toscane gebouwd en herbergt  vele waardevolle kunstwerken.

Elke eerste zondag van de maand vindt de Arezzo Antiek Markt plaats op het prachtige Piazza Grande en de smalle straatjes daar omheen. Vanuit heel Italië komen handelaren voor meubels, keramiek, porselein, juwelen, glaswerk, stoffen, beelden, schilderijen en nog veel meer naar Arezzo . Tijdens uw vakantie in Toscane dus zeker een bezoekje waard.

Arezzo staat misschien niet bekend als grootste toeristische trekpleister van Toscane, maar heeft haar bezoekers desalnietemin veel te bieden aan kunst, cultuur, architectuur en lokale tradities. De sfeer is het stadje is rustig en gemoedelijk en biedt de bezoeker de kans om ongestoord te genieten van de rijke historie van Toscane.

Twee maal per jaar is het echter gedaan met de rust in de stad als op de derde zondag van juni en de eerste zondag van september het Saracenentoernooi (Giostra del Saracino) plaatsvindt. Dit oude riddertoernooi heeft haar oorsprong in de Middeleeuwen en is een waar spektakel, waarbij heel Arezzo in feestelijke stemming is.


© Toscana.nl Contact | Sitemap