Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

Cijfers en feiten

Wat achtergrond informatie over je vakantiebestemming komt altijd van pas. Daarom wat cijfers en feiten op een rijtje! Toscane heeft een totale oppervlakte van 22.993 vierkante kilometer. Toscane is ongeveer half zo groot als Nederland. Dit gebied strekt zich uit over negen provincies, waarvan Florence de hoofdstad is. Toscane grenst aan Lazio, Umbrië, Emilia-Romagna en Ligurië. In het noorden en oosten van Toscane rijken de toppen van de Apennijnen hoger dan 2 kilometer. Er wonen totaal meer dan 3.5 miljoen mensen. De voornaamste bron van inkomsten zijn de wijnbouw, de lederbewerking, textiel, marmer, terracotta en natuurlijk het toerisme. Elk jaar komen 10 miljoen toeristen naar Toscane om het prachtige landschap te bewonderen.

Kustlijn en eilanden

De zee waar Toscane aan grenst in het westen heet de Tyrrheense Zee. In deze zee liggen zeven eilanden die bij Toscane horen: Elba, Giglio, Montecristo, Capraia, Gorgona, Giannutri en Pianosa. Samen vormen zij de Toscaanse Archipel. De eilanden vormen een nationaal park, dat als beschermd natuurgebied is verklaard. Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano is het grootste Europese beschermde zee-natuurgebied.

Toscane heeft een uitgestrekte kustlijn van 329 kilometer. Je vindt hier zowel kiezelstranden als zandstranden. Aan de kust vind je ook rotsen, maar niet enorm groot.

Landschap

Toscane is het meest beboste gebied van Italië en heeft een heuvelachtig landschap. Wist je dat maar 10% van Toscane vlak is? De heuvels in het landschap zijn te verklaren als de uitlopers van de Apennijnen. De bossen in Toscane worden tomboli genoemd. Het zijn een soort dennenbossen, waarvan de grootste oppervlakte bij Pisa ligt.

Door Toscane lopen twee lange rivieren: de Arno heeft een lengte van 241 kilometer en de Ombrone is 161 kilometer lang. De Arno ontspringt in de Apennijnen en stroomt onder andere door de steden Pisa en Florence. De rivier mondt uit in de Tyrrheense Zee.

Daarnaast heeft Toscane ook een groot meer, genaamd Lago dit Massaciuccoli. Dit is het grootste meer van Toscane en heeft een oppervlakte van 6.9 vierkante kilometer. Het meer ligt dichtbij Lucca.

Andere cijfers en feiten

Er zijn nog veel dingen die verrassend zijn aan Toscane. Wist je bijvoorbeeld dat Toscane een vulkanisch eiland heeft? Dit eiland is Elba, dat nog meer bekend is omdat Napoleon Bonaparte een jaar op Elba verbleef. Of wist je dat de Toren van Pisa niet de enige scheve toren in Pisa is? De Campanile van San Michel e Degli Scalzi en de Campanile van San Nicola staan ook beiden scheef. Dit komt omdat Pisa op een moeras werd gebouwd waardoor de gebouwen soms naar beneden zakten.

En het laatste verrassendste weetje: je kunt skiën in Toscane! Deze kant van Toscane is vrij onbekend. Er zijn maar liefst acht skigebieden.

Het is altijd fijn om wat feitjes te kennen over de regio waar je naartoe gaat! Sommige zullen dan ook zeker van pas komen bij je vakantie.

Populaire bestemmingen

Toscana.nl