Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

Typisch Toscane

Typische Toscaanse gerechten, rituelen en gebruiken

Natuurlijk hoort Toscane bij Italië en daarmee bij de Italiaanse cultuur en gewoonten. Elke regio in Italië heeft ook weer zijn eigen cultuur en gewoonten. Zo heeft Toscane bijvoorbeeld typische gerechten. Welke zaken zijn nou typisch Toscane en horen bij de cultuur van deze regio? Toscana.nl zet de kenmerken op een rij.

Eten en drinken

Een aantal gerechten behoren echt tot de Toscaanse eet- en drinkgewoonten. Zo moet je tijdens een bezoek aan Toscane de Risotto ai Funghi wel geproefd hebben. De belangrijkste ingrediënten zijn gedroogde paddenstoelen, knoflook, bouillon, en Parmezaanse kaas. Ook de Panzanella is een Toscaans gerecht. Het is een broodsalade in combinatie met tomaat. Door het oude brood in de salade te doen, hoeft het niet weggegooid te worden. Zo is het gerecht ontstaan. Daarnaast is Pecorino de meest bekende kaas. Hij is lekker op een broodje, maar ook als losse stukjes of op een toastje.

Bij Toscane hoort natuurlijk ook wijn. Toscane biedt de perfecte omstandigheden voor wijngaarden en daarom zijn de Toscaanse wijnen wereldberoemd geworden. De meest bekende is de Chianti. De traditionele manier van inpakken is erg opvallend, namelijk in manden van stro. Andere bekende wijnen zijn de Vin Santo. Deze heilige wijn moeten jarenlang rijpen en daarna wordt hij geserveerd als dessertwijn in combinatie met een cantuccini. Dat is een typisch Italiaans koekje met amandelen.

Volksspelen

In de zomer komt vaak het hele dorp bijeen om activiteiten te doen die inwoners dichter bij elkaar brengen. Zo wordt in Siena jaarlijks de Il Palio georganiseerd. Op het meest centrale plein worden rondjes gereden door een vertegenwoordiger van elke wijk van Siena. De wedstrijd duurt erg kort, maar rondom deze wedstrijd is het een groot feest. Een andere activiteit is het carnaval in Viareggio. Tijdens deze feesten wordt een van de mooiste optochten van de hele wereld gehouden. Viareggio heet niet voor niets ook wel ‘De hoofdstad van het carnaval’. Zo zijn er nog tal van volksspelen die stuk voor stuk het volk met elkaar verbroederen.

Gebruiken in Toscane

Kinderen, opa’s en oma’s gaan altijd voor. De ouderen staan centraal in de familie en daar moet goed voor gezorgd worden. In Toscane is de hoeveelheid mantelzorgers heel hoog. Een ander typisch Toscaans element is het geloof. Veel Italianen zijn religieus opgevoed. In elk dorpje is wel een kerk te vinden waar de inwoners naartoe kunnen.

Probeer eens een typisch gerecht, breng een bezoek aan een van de typisch Toscaanse volksspelen en houd rekening met de religieuze gebruiken van de regio. Op deze manier Toscane bezoeken zal een unieke vakantie worden.

Populaire bestemmingen

Toscana.nl