Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Italiaanse muggen

Bereid je goed voor op de muggen en insecten in Toscane

Plannen om naar Toscane op vakantie te gaan? Dat zal zonder twijfel genieten worden. Hoe dan ook is het verstandig om rekening te houden met de aanwezige insecten en voorbereid te zijn op het moment dat je gestoken wordt. In Italië zal je meer wespen, vliegen en muggen tegenkomen dan in Nederland, zeker op een camping. Sommigen worden vaak gestoken door muggen, anderen helemaal niet. Toscana.nl heeft informatie voor je verzameld over enkele gevaarlijke Italiaanse muggen, wat je moet doen als je gestoken wordt en hoe je het kunt voorkomen.

De tijgermug

Een van de muggen die steeds meer in Italië voorkomt, is de tijgermug. Deze komt oorspronkelijk uit Azië en hij is feitelijk blind. Wel kan hij extreem goed ruiken en hij komt daarom af op luchtjes als CO2 en zweet. Symptomen zijn reumatische klachten en pijn aan spieren en gewrichten. Dit kan gepaard gaan met neusbloedingen en koorts. Wanneer je twijfelt, is het belangrijk om de plaatselijke huisarts of arts te raadplegen. Naast symptomen kunnen de tijgermuggen namelijk ook verschillende ziektes overdragen.

De ZanzaMapp

Met deze gratis app, die ontwikkeld is in Rome, kun je zien in welke gebieden van Italië veel muggen voorkomen. Het is een schatting, maar meestal erg kloppend. Sinds Italiaanse muggen steeds vaker ziektes en virussen verspreiden, is de app erg populair geworden. Door middel van het gebruiken van de app kun je je in feite al beschermen tegen vele muggen. Het is niet te zeggen of er aan de kust van Toscane meer muggen voorkomen dan in het binnenland. Dat verschilt erg per regio.

Voorzorgsmaatregelen

Het beste om je te beschermen tegen muggenbeten is voorzorgsmaatregelen te nemen. Een van de populairste is het muggenspray DEET. Het is een giftig middel en je moet het op je huid smeren. Om die reden zijn velen ertegen, maar het werkt als een van de beste. Een allergische reactie op een muggenbeet is namelijk ook niet goed voor je huid. Een tweede optie is een muggenlamp. Deze straalt licht uit waar de muggen op af komen, maar zodra ze in het licht vliegen, worden ze geëlektrocuteerd. Uiteraard werken klamboes, horren en ramen ook goed. Verder komen muggen af op warmte. Hoe warmer jij bent, hoe sneller ze je kunnen vinden. Zodra je bijvoorbeeld naast een warmtelamp gaat zitten, raken ze in de war en valt jouw eigen lichaamswarmte minder op. Natuurlijk kun je ook insecticide gebruiken. Dit doodt de muggen in één klap, maar is niet goed voor de natuur of voor jezelf.

Al met al loop je niet veel gevaar qua muggen in Italië. Natuurlijk is er de tijgermug, maar die komt ook in Spanje en Frankrijk voor en de laatste tijd zelfs in Nederland. Het belangrijkste is dat je weet wat je moet doen op het moment dat je gestoken wordt en dat je weet hoe je je moet beschermen ertegen.

Populaire bestemmingen

Toscana.nl