Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Toscaanse Archipel

De Toscaanse Archipel is de naam voor een eilandengroep in de Tyrreense Zee. Zeven grote eilanden behoren tot deze eilandengroep: Elba, Giglio, Montecristo, Giannutri, Capraia, Gorgona en Pianosa. Veel van deze eilanden behoren tot een beschermd natuurgebied, genaamd Parco Nazionale Arcipelago Toscano.

Giannutri

Met een boottocht van anderhalf uur vanuit Porto San Stefano kun je het eiland bereiken. In het hoogseizoen, van half juni tot half september, gaat er één. Hij vertrekt om 10.00 en de boot terug vertrekt om 16.45. Het eiland is niet ingesteld op toeristen, dus verblijf is lastig te vinden. Het eiland is leuker om te bezoeken voor een dagtochtje. Er staat een ruïne van een Romeinse villa uit de eerste eeuw, die je kunt bezoeken. Vooral sportduikers en watersporters gaan graag een dagje naar Giannutri. De zee rondom het eiland is een heus paradijs voor watersporters en duikers!

Capraia

Het eiland Capraia ligt boven Elba en is te bereiken vanuit Livorno. In 2 tot 3 uur ben je op het eiland. Capraia is ook te combineren met Elba, want vanuit Portoferraio op Elba gaat ook een boot naar Capraia. De lokale bevolking woont gecentreerd op één plek, namelijk in het dorp Capraia Isola. Neem ook vooral geen auto mee, maar laat die in de haven staan vanuit waar je vertrekt. Er is enkel één weg op het eiland van een paar kilometer lang. Te voet is het eiland perfect te ontdekken. De wandelpaden zijn goed beloopbaar en je loopt door onaangetaste natuur waar je zeldzame flora en fauna vindt. Als je geluk hebt, kun je in de zomer zelfs een walvis zien voor de kust.

Gorgona

Het eiland Gorgona is veel minder toegankelijk. Het eiland ligt het meest noordelijk en is ook het kleinste eiland van de Toscaanse Archipel. Vanuit Livorno gaat er een boot, maar deze gaat slechts een keer per week en reserveren hiervoor is noodzakelijk. Het eiland wordt voor een groot deel gebruikt als gevangenis en er wonen ook niet veel mensen. Ga er ook niet vanuit dat het eiland op toeristen zit te wachten, want er zijn amper faciliteiten voor toeristen.

Pianosa

Net als Montecristo is Pianosa een onbewoond eiland. Daarnaast is Pianosa vlak, terwijl de andere eilanden meer heuvels hebben. Net als Gorgona diende het eiland vroeger als gevangenis. Hoewel die in 1997 gesloten is, kun je het eiland niet vrij bezoeken.

Van bewoonbaar tot onbewoonbaar en van toegankelijk tot ontoegankelijk: de eilanden lopen sterk uiteen. Toch hebben ze stuk voor stuk hun charme. Informatie over Elba, Giglio en Montecristo kun je op de pagina Eilanden vinden.

Populaire bestemmingen

Toscana.nl