Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

Grosseto

Geniet in het zuidelijkste puntje van Toscane

Grosseto ligt in de Maremma-streek, het zuidelijke deel aan de kust van Toscane. Het is een grotere stad dan Livorno en Pisa, maar lang niet zo bekend. Onterecht, zullen alle vakantiegangers in dit deel van Toscane zeggen. Grosseto is een mix van historie, natuur en cultuur, en dat laten de 140.000 inwoners maar al te graag zien.

Oude stad Grosseto

In Grosseto voel je overal de geschiedenis van de stad. Zo is er een oude stadsmuur uit de 16e eeuw, die om de hele stad heen loopt in de vorm van een zeshoek. De stad werd pas bekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werden de moerassen in de omgeving van Grosseto drooggelegd en kon de stad de vruchtbare grond gebruiken om hun welvaart te vergroten. Op die manier is de Maremma-streek ontstaan, nu een toeristische plek met mooie stranden.

De bekendste kathedraal is de Duomo San Lorenzo, aan het einde van de 13e eeuw volledig in gotische stijl gebouwd. Meer architectuur zie je in het archeologisch museum, hier zijn onder andere overblijfselen van de Etrusken te vinden. In hetzelfde pand is ook het kunstmuseum Museo d’Arte Sacra della Diocesi di Grosseto.

In de buurt van Grosseto

Grosseto is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie Grosseto in Toscane. Waar Grosseto bekend om staat? Haar eigen wijn natuurlijk! Bekende wijnen zijn de Ansonica Costa dell’Argentario en de Monteregio di Massa Marittima. Er zijn in het gebied meer dan 150 wijnhuizen, waar je deze wijnen en meer kunt proeven.

Op het gebied van gastronomie zijn ook kastanjes, olijfolie, kaas en honing typische producten van deze omgeving. Dit wordt op allerlei marktjes verkocht. Ben je in een typisch streekrestaurantje, dan zul je zeker het zoete dessert Maccheroni con le Noci (deeg, walnoten, chocola en kaneel) op de kaart zien staan. Ook de vleesstoofschotel Scottiglia en de koekjes Melatelli moet je zeker hebben geproefd.

Naast de hoofdstad heeft Grosseto ook andere schitterende gebieden en trekpleisters. Om te beginnen zijn er verschillende natuurparken, met als populairste het Parco Regionale della Maremma. Hier kun je veel wilde dieren spotten, zoals everzwijnen en dassen.

Ga je liever naar andere stadjes? Als je van kerken houdt, kun je Follonica, Orbetello, Massa Marittima of Pitigliano bezoeken. Als je juist voor kunst en historie gaat, kun je de archeologische parken van Populonia en Vetulonia bezoeken, waar je veel vindt over de Etruskische beschaving.

Bestemmingen in Grosseto

Toscana.nl