Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Livorno

Grote havenstad aan prachtige kuststreek

Livorno is een wat minder bekende stad aan de kust van Toscane, onder Pisa. Het is een van de grootste havensteden aan de westkust van Italië en een geliefde bestemming voor strandvakanties.

Stad en strand

De haven van Livorno werd in de 15e eeuw gebouwd omdat de haven van Pisa niet meer goed toegankelijk was. Hierdoor is ook eigenlijk de stad zelf ontstaan. Veel van de geschiedenis zul je echter niet ontdekken in de stad, want door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel beschadigd.

Toch heeft de stad een pittoreske uitstraling, door de smalle straatjes en kleurrijke gebouwen. Vooral de haven van de stad is indrukwekkend en een beetje buiten de stad heb je het aquarium van Livorno. Het aquarium ligt naast het Terrazza Mascagni, een enorme boulevard met prachtig uitzicht op zee. De boulevard is betegeld met witte en blauwe tegels, waardoor je het gevoel krijgt dat je als Alice in wonderland in een groot schaakspel terecht bent gekomen. Ernaast loopt de weg Viale Italia, die vanuit de haven van Livorno verder de provincie Livorno in loopt.

Als je deze weg volgt, kom je dichtbij de stad bij een prachtig rotsenstrand terecht: Spiaggia del Felciaio. Nog iets verderop ligt het kiezelstrand Spiaggia del Sale en hoe zuidelijker je rijdt, hoe minder ruw de stranden worden.

De omgeving

De provincie Livorno loopt vanaf de stad langs de kuststrook tot en met het stadje Piombino. Ook het eiland Elba hoort erbij, dat in de zomer een tropische bestemming lijkt met witte stranden en helderblauw water.

Hoewel de provincie bekend staat om de kust, moet je het binnenland zeker niet vergeten. Eén van de redenen om Toscane te bezoeken, is natuurlijk de gastronomie. Van de zelfgemaakte pasta’s tot bruschetta’s en lokale wijnen. Een groot deel van Livorno is bedekt met wijn- en olijfgaarden waar lokale wijn en olijfolie wordt geproduceerd. Je kunt hier gave wijnroutes volgen met verschillende wijnproeverijen. De meest bekende is de Wijn en olijfolie-route van meer dan 150 km lang! Zo beleef je echt het dolce vita van Toscane.

Bestemmingen in Livorno

Toscana.nl