Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

Montalcino

Rijke geschiedenis

Montalcino is een kleinschalig dorpje gelegen op een heuvel in Toscane. Het authentieke dorpje telt ruim 5000 inwoners en heeft een interessante geschiedenis waar de overblijfselen nog van te bewonderen zijn. Wij hebben voor je uitgezocht hoe de geschiedenis in elkaar zit, wat je zeker moet bezoeken tijdens een tripje naar dit dorpje en waar je lekker kunt eten.

Geschiedenis van Montalcino

Ten tijde van de Siënese Republiek, was Montalcino een van de belangrijkste dorpen. Tijdens een nederlaag aan het einde van de 16e eeuw verloren ze een veldslag tegen, onder andere, Karel V. Onafhankelijkheid zat er toen niet meer in. De burcht waarvandaan ze hun vesting verdedigden bestond uit zes poorten, een hoop torens en dikke muren. Deze burcht is tot op heden bewaard gebleven en deze kun je dus zien wanneer je door de stad loopt.

Bezienswaardigheden

Een blik op de lokale cultuur werpen kan nergens beter dan op een marktje in het dorp. Op vrijdagochtend van ongeveer 7:00 tot 13:00 staat er op de Viale della Libertà een knus marktje.
Een andere bezienswaardigheid is het Palazzo Comunale dat gebouwd is in de 14
e eeuw. Op de torens zijn allerlei wapenschilden vastgemaakt.

Een bezoek aan Fortezza geeft je een prachtig beeld van de torens en de stadswallen met een uitzicht. Een kaartje hiervoor kost €4 en een combinatiekaartje waarmee je ook het Museo di Montalcino in kan, kost €6. In het museum kun je religieuze kunst bewonderen en ook een aantal houten beelden. Voor de liefhebbers van wijnen is er op vier kilometer rijden een wijnkelder die je doordeweeks op vaste uren kunt bezoeken. In de kelder, Fattoria dei Bardi, kun je diverse lokale wijnen proeven en kopen. 

Eten en drinken

Bij Fiaschetteria Italiana kun je in de ochtend een echte koffie drinken. Het is een typisch Italiaans koffiebarretje dat je eigenlijk niet over kunt slaan. Ze maken de koffie met een ouderwets koffiezetapparaat.

Een gebakje eten hoort bij de cultuur. Daarvoor kun je terecht bij Pasticceria Mariuccia. Deze traditionele banketbakkerij serveert zelfgemaakte en overheerlijke gebakjes. In Italië is er bijna altijd wel een goed restaurant te vinden. Osteria di Porta al Cassero in Montalcino is er daar één van. Je kunt hier voor ongeveer €25 euro per persoon van een diner genieten uit de lokale keuken. Ze serveren er verschillende wijnen van alle kwaliteiten en voor alle budgetten. Vooraf reserveren is zeker een aanrader, want het restaurant is geliefd!

Bestemmingen in de buurt van Montalcino

Toscana.nl