Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

Siena

De stad van de beroemde paardenrace

Siena ligt in het binnenland van Toscane, onder de hoofdstad Florence. In Siena zijn veel gebouwen uit de middeleeuwen bewaard gebleven, met de dom als meest indrukwekkende bouwwerk. Maar de stad staat ook bekend om het grote plein Il Campo en de Palio.

Middeleeuws Siena

In het hart van de stad vind je het Piazza del Campo, het schelpvormige plein met als blikvanger de Fonte Gaia, een prachtige fontein. Het plein ligt aan de voet van het Palazzo Pubblico, met de slanke Torre del Mangia. Deze herkenbare toren is bijna overal in de stad te zien. Een straat verderop kom je bij de dom van Siena. Deze kathedraal is een opvallende verschijning, met het witte en zwarte marmer, de kleuren van Siena. De gevel van het gebouw is rijk gedecoreerd en zelfs in deze tijd nog een bewonderenswaardig stukje architectuur.

Hou je ook wel van een passeggiata? Dit is het Italiaans voor een wandeling. Maar in Italië betekent het meer dan dat; struinen, mensen kijken, zien en gezien worden. Italianen maken zich zelfs speciaal op om te gaan wandelen. Een ideale plek voor een mooie passeggiata zijn de botanische tuinen in Siena van wel twee hectare. Die liggen achter het Piazza San Agostino en hier vind je de meest uiteenlopende plantensoorten.

De stad Siena kan niet los gezien worden van de Palio, een paardenrace die elke zomer twee keer plaatsvindt. Voor de lokale inwoners is dit een heel belangrijke traditie die al sinds de 13e eeuw wordt gehouden op het Piazza del Campo. Het is heel bijzonder om mee te maken, maar pas wel op, want regelmatig komen de paarden ten val in scherpe bochten op het plein.

Dolci en wijn

Ben je een zoetekauw? Dan kun je in de stad je hart ophalen. De stad staat bekend om haar zoetigheid, oftwel dolci en het ruikt in de smalle straatjes vaak naar lekkernijen als panforte, ricciarelli of amaretti. Deze cake en koekjes zijn op elke hoek van de straat te krijgen. Leuk als souvenir voor thuis, of om meteen op te eten natuurlijk.

Zoet gaat ook heel goed samen met de wijn uit de omgeving van Siena: Chianti. In deze wijnstreek ten noorden van Siena wordt een licht zoete rode wijn geproduceerd die vooral bekend is vanwege de klassieke verpakking in een rieten mandje.

Nog meer moois

Siena is de hoofdstad van de provincie Siena. In deze provincie liggen onder andere ook de dorpjes San Gimignano en Montepulciano. Beide dorpjes zijn bekend vanwege de goede restaurantjes die er te vinden zijn en typisch Italiaanse uitstraling. In het zuiden van de provincie ligt ook het dorpje Chianciano Terme. Het centrale plein van dit dorpje is één groot natuurlijk verwarmd bad. Aan dit bad is nog een groot wellness complex gebouwd, allemaal met natuurlijk verwarmde baden door een uitgedoofde vulkaan.

Bestemmingen in Siena

Toscana.nl