Ik geef toe, In Italië uit eten gaan is iets waar ik het hele jaar al naar uit kijk. Maar we vergeten soms hoe lekker het is om zélf te koken. Door wat recepten te vragen, ingrediënten te zoeken en boodschappen te doen leer je bovendien heel veel van de Toscaanse cultuur! Reden genoeg dus om die pannen op de camping onder het stof vandaan te trekken en zelf aan de slag te gaan! Om je op weg te helpen, heb ik in deze blog drie Toscaanse recepten op een rij gezet: voorgerecht, hoofdgerecht én nagerecht. Buonappetito en succes met Toscaans koken op de camping!
Prosciutto e melone
Een lekker fris voorgerecht waar ze in Toscane dol op zijn, is ham met meloen. Dit lijkt simpel, maar probeer maar eens te kiezen uit alle lekker ruikende hammen in de koeling. Zelf ga ik altijd voor de Prosciutto di Parma. Dit is zoute, gedroogde ham uit de omgeving Parma. Wist je dat als de ham niet officieel uit deze regio komt, hij er niet naar vernoemd mag worden? Nu nog de juiste meloen zoeken. Ik voel in de supermarkt altijd even of hij bij de aanzet van de steel redelijk zacht is. Als dat zo is, dan is hij perfect om te serveren. De cantaloupe-meloen is mijn favoriet, maar dat kan natuurlijk voor iedereen anders zijn. Maak hem af met een beetje peper en échte olijfolie en smullen maar van de prosciutto e melone!
Pasta met panzanella
Wat is nou lekkerder dan een échte Toscaanse pasta met een originele broodsalade (panzanella). De pastasaus maak ik altijd voor vier personen en daarin stop ik 200 gram champignons, 400 gram gehakt, drie blikjes tomatenpurree, twee grote wortels (in stukjes) en een ui. Daarnaast mix ik allerlei lekkere Italiaanse kruiden erdoorheen om hem op smaak te brengen. Hiervoor gebruik ik oregano, peper, zout, rozemarijn en peterselie. De panzanella voor naast de pasta is iets typisch van het boerenland in Italië. Omdat de boeren het zonde vinden om het brood van de dag ervoor weg te gooien, doen ze het met wat tomaten en dressing in de salade. Hoewel het misschien raar klinkt, smaakt het echt ontzettend lekker! Geloof me.
Cantuccini met een bolletje ijs
Nadat je je hebt uitgesloofd voor het voor- en hoofdgerecht, mag je het nagerecht wel wat makkelijker maken. In de Toscaanse bakkertjes verkopen ze overheerlijke amandelkoekjes, genaamd cantuccini. In een “gelateria artiganale” kun je vervolgens een paar bolletjes ijs halen en samen serveer je deze met een kopje koffie als nagerecht. Ik krijg er nu alweer zin in. Drie keer raden wat ik vanavond eet! Ik gok cantuccini met een bolletje ijs.
Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Als jij ook nog originele Toscaanse gerechten weet, dan hoor ik het graag!