Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Eten en drinken

Culinair genieten

Een kenmerk van de Italiaanse cultuur is de passie voor eten en drinken. In restaurants zijn ze trots op wat ze verkopen. Het eten wat je voorgeschoteld krijgt zal ongetwijfeld met verse producten en passie bereid zijn. In elk dorpje zal je wel een pizzeria vinden die vaak ook andere gerechten serveren. In grotere steden zijn meer mogelijkheden. Toscana.nl heeft informatie verzameld over de eet- en drinkgewoonten van Italianen door de dag heen en wat tips om te eten en drinken in Toscane.

Ontbijten

Zo uitgebreid als de Nederlanders ontbijten, is voor de Italianen heel vreemd. Zij gaan naar een typisch Italiaans barretje, bestellen een koffie en een brioche en zijn tevreden. Dit nemen ze staand aan de bar. Een brioche is een klein zoet gebakje. Vaak doen ze dit in hun eentje en zijn ze naar vrij korte tijd weer op weg naar hun werk of andere afspraken.

Dineren

Het diner van de Italianen is zeer uitgebreid. Rond de klok van 21:00 beginnen ze met tafelen. Ze eten meerdere gangen waarvan veel met vlees. Er wordt verwacht dat het gerecht met dankbaarheid gegeten wordt aangezien het ook met passie bereid is.

Dineertip in Florence: Il Palagio is een luxe restaurant met een Michelinster. Ze serveren naast de gerechten van de kaart kindergerechten en vegetarische gerechten.

Dineertip in Siena: Taverna San Giuseppe heeft een uitgebreide wijnkaart om de Toscaanse wijnen te proeven. Het is gelegen op maar vijf minuten lopen van het centrum.

Eet- en drinkgewoonten

Tussen de middag houden Italianen de siësta. In de namiddag borrelen ze met hapjes en wijn en in de avond wordt er laat gedineerd. Een ander kenmerk van de Italiaanse eetgewoontes is dat iedereen altijd mee kan eten. Er wordt een grote portie eten bereid zodat iedereen die onverwachts langskomt aan kan schuiven.

Typisch Toscaanse eten en drinken

Toscane is natuurlijk een van de belangrijkste wijnregio’s. Er bestaan daarom een heleboel Toscaanse wijnen die de moeite waard zijn om te proeven. In Toscane worden vele wijntours en wijnproeverijen aangeboden om de wijnen te promoten en bekend te maken. Na afloop kun je vaak ook wijnen kopen om later van te genieten.

Buiten de typische Italiaanse gerechten, zoals pizza en pasta, zijn er ook typisch Toscaanse gerechten. Zo is de Panzanella (broodsalade) een typisch gerecht uit de regio. Deze bestaat uit brood, tomaten en mozzarella met als doel geen oud brood te verspillen. De Ribollita is een typisch Toscaanse soep en de Torta della Nonna een Toscaans dessert.

Populaire bestemmingen

Toscana.nl