Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Florence

Ontdek de enorme kathedralen, gebouwen en paleizen!

Florence, de adembenemende hoofdstad van Toscane! De enorme koepel van de Santa Maria del Fiore is het herkenningspunt van de stad. Deze kathedraal lijkt wel te groot voor het plein waar het op staat en is daardoor nog indrukwekkender. Maar naast de duomo zijn er nog zoveel meer beroemde musea, gebouwen, pleinen en kunstwerken te vinden in Florence.

Historisch Florence

Florence is, zoals vele Italiaanse steden, gesticht door de Romeinen. Vandaag de dag kun je dat nog steeds goed zien aan het rechthoekige stratenplan. Door de eeuwen heen is de stad vaak veroverd door verschillende overheersers. Maar nadat Alexander de Grote de stad veroverde, is Florence uitgegroeid tot een grote stad met een belangrijke positie in Toscane.
De stad werd een belangrijke handelsstad en het financiële centrum. In Florence is dan ook de Gouden florijn ontstaan, de fiorino d’oro, een munt waarmee betaald kon worden als je geen goederen had om te ruilen. Van de 13e tot en met de 16e eeuw werd deze munt in Florence geslagen.

Kunstschatten

Florence is echt een stad voor kunstliefhebbers. Meerdere beroemde kunstenaars zijn hier geboren of hebben hier gewoond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Leonardo Da Vinci, Nicolo Machiavelli of Michelangelo. In de meeste musea is er dan ook werk van hun te vinden. De beroemdste museums met vele kunstschatten zijn: Palazzo Vecchio, Museo Nazionale del Bargello, Galleria degli Uffizi en Galleria dell’Accademia.

Vooral in de renaissance was de stad erg in trek bij kunstenaars. Dat is ook te zien aan de architectuur van de gebouwen. Als je de Dom van Florence hebt gezien, kun je ernaast ook het baptisterium bekijken, dat is gebouwd in dezelfde stijl. Een ander indrukwekkend bouwwerk is het Palazzo Pitti, met erachter de uitgestrekte Boboli tuinen. Dit paleis werd in de 15e eeuw gebouwd voor de rijke bankier Luca Pitti, en werd een eeuw later gekocht door de andere invloedrijke bankiersfamilie De’ Medici. Het was hun woonpaleis en werd door middel van een gang die zelfs helemaal over de brug Ponte Vecchio loopt verbonden met hun werkpaleis, het Palazzo Vecchio.

De pleinen van Florence

Midden in het centrum van Florence ligt het Piazza della Signoria. Aan dit grote plein ligt het Palazzo Vecchio en je kunt er onder andere de Neptunusfontein en een replica van de Davide van Michelangelo bewonderen. Een ander groot plein ligt iets verder uit het centrum, het Piazza Santa Croce. Aan dit plein ligt ook de kerk Santa Croce, met een bijzondere marmeren voorkant. Als je over de romantische Ponte Vecchio naar de andere kant van de stad loopt, vind je daar het Piazza Santo Spirito. Dit is zonder twijfel het gezelligste plein van de stad. Hier komen de locals voor een aperitivo of een diner en dat betekent natuurlijk dat het eten ook echt goed is! Voor de echte Italiaanse ervaring ga je dus naar het Piazza Santo Spirito.

Er is zoveel te doen en te zien in Florence dat een dag eigenlijk te kort is. Waarom dan niet gezellig met een Nederlandse gids door het historische centrum fietsen ? In maar liefst 3 uur zie alle je bezienswaardigheden !

Bestemmingen in Florence

Toscana.nl