Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Op ontdekkingstocht in Toscane met de trein

Florence is een traktatie voor het oog en ik zou me gemakkelijk weken kunnen vermaken in deze stad. Met het proeven van de vele gelato’s en pizza’s die ’s nachts terugkeren in mijn dromen. Met het bewonderen van de kunstwerken in renaissancestijl in de talrijke musea, waarvan Palazzo Vecchio mijn favoriet is. Met het bekijken van voorbijgangers op Piazza della Signoria, terwijl de zon mijn gezicht streelt. Met het uitzicht bij zonsondergang vanaf de Duomo of de omringende heuvels, wanneer de roodoranje gloed als een deken over de stad komt te liggen. Ik snap inmiddels goed hoe beroemde namen zoals Michelangelo, Da Vinci en Botticelli zijn verleid en verliefd werden op Florence.

Treinreis door Toscana 9

Ja, Florence is fijn. Maar na een paar dagen hebben mijn zusje, moeder en ik zin om meer te zien van de regio. We besluiten om Toscane een dag met de trein te ontdekken. Zo kunnen we tijdens het reizen vooral van het uitzicht genieten en hoeven we ons niet druk te maken om parkeertaferelen in smalle of drukke straten. We kopen onze treinkaarten en sprinten naar de trein, die al op het perron blijkt te staan. Wat een timing. “Vergeet niet om de kaartjes nog bij de automaat af te stempelen”, roept een Italiaan ons na. Een boete zou niet bepaald een goed begin van onze dag zijn. “Grazie!”, roep ik terug, maar de man is alweer in de menigte op het station verdwenen.
Treinreis door Toscana 6

Treinreis van Florence naar Lucca

Wie wist dat het zo rustgevend kan zijn om één uur lang uit een treinraam te staren? Wegen en rivieren slingeren als een rups door de heuvels, behendig en elegant. Ik stel me voor hoe het Romeinse Rijk zich eeuwen geleden over deze glooiende heuvels uitbreidde. De historische, fotogenieke dorpjes die ik vanuit het raam voorbij zie schieten zijn hier een zichtbare herinnering aan. Na een uur wegdromen is het tijd om Pisa te verkennen. Vanuit het treinstation in het zuiden van de stad wandelen we in zo’n dertig minuten naar Piazza dei Miracoli, oftewel het Plein der Wonderen. Mensen staan her en der in de zombie-, ninja- of bodybuilderhouding en ook wij geven toe aan de neiging om een foto met de Toren van Pisa te maken. Maar ook de andere bouwwerken zoals de doopkapel en de Duomo van Pisa worden bewonderd.

Treinreis door Toscana 5

Terwijl mijn moeder beneden op de trappen blijft zitten klimmen mijn zusje en ik naar de top van de toren. De verkoper benadrukt dat we exact op het aangegeven tijdstip bij de ingang moeten zijn, want iedereen gaat in groepjes naar boven. Zou de toren met te veel mensen nog verder inzakken? De klim is door het smalle gangpad niet heel prettig, maar het valt mee hoe zwaar het is om boven te komen. En de beloning is het zeker waard. Na Piazza dei Miracoli dwalen we door de straten van het centrum van Pisa, waar verrassend weinig toeristen te vinden zijn. We drinken heerlijke koffie en genieten van het ongedwongen, studentikoze sfeertje dat er hier hangt. En als we niet nog een bestemming voor deze dag op de planning hadden staan zouden we nog uren door de eeuwenoude wijk Sant’ Antonio kunnen rondwandelen.
Treinreis door Toscana 10

Op stap in Lucca

Na een kwartier met de trein reizen bereiken we het historische Lucca, onze laatste stop vandaag. Ik struin door de vele met kinderkopjes bedekte straten. Dezelfde straten als waar eeuwen geleden grote leiders zoals Pompeius en Julius Caesar liepen. Ons eindpunt is het ronde Piazza dell’Anfiteatro. Dit plein is gebouwd op de resten van een amfitheater, waar vroeger vechtwedstrijden tussen gladiatoren werden gehouden. Na een late lunch is het tijd om al het historische moois achter ons te laten en terug te keren naar Florence. Al is dat ook niet bepaald een straf.

Treinreis door Toscana 2

Meer reizen met de trein in Toscane

Een treinreis door Toscane is een ideale manier om meerdere plekken te bezoeken. De route van Florence naar Lucca via Pisa is goed in één dag te doen, maar er zijn nog meer dagtrips te ondernemen. Wat dacht je van een bezoek aan de verrassend mooie stad Pistoia? Of breng een bezoek aan de historische paardenrace in Siena, oftewel de Palio. Siena is sowieso een aanrader om te bezoeken met de trein vanuit Florence en is goed te combineren met een bezoek aan het Etruskische Cortona dat in de heuvelen ligt. De zeer geliefde Cinque Terre dorpjes zijn ook vanuit Florence te bereiken, al is het vanwege de lange treinrit van zo’n 3 uur verstandig om hier meerdere dagen voor uit te trekken.

Treinreis door Toscana 4

Ben jij ook een fan van Toscane?

Word ook blogger »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

Blog categorieën

Toscana.nl