Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Carnevale a Viareggio

Voor de mensen wie uit Brabant en Limburg komen is dit met de paplepel ingegoten. Carnaval! De noorderlingen onder ons zullen het misschien wat minder zeggen.. maar carnaval is voor menig man een geliefd feest waar gezelligheid en vriendschap samen komt. Iedereen laat even helemaal los, en komt samen met vrienden en familie om dit feestje te vieren. Naar aanleiding van de 11/11 (de aftrap van het carnavalsseizoen) leek het mij een goed idee om hier wat uitgebreidere kennis over op te doen! Hoe vieren de Italianen carnaval eigenlijk? Ben jij een carnaval liefhebber of gewoonweg benieuwd? Lees hier dan mee! 

Foto via Pixabay

Viareggio 

Viareggio, gelegen in de Toscane staat bekend om de meest mooie wagens die er zijn. En heeft een van de grootste carnavalsfeesten van Europa. Kleurrijke optochten die honderdduizenden mensen trekken dat is hoe het er aan toe gaat. Viareggio staat bekend om hun kolossale poppen van papier-maché die politici, acteurs, beroemdheden, dieren en andere figuren uitbeelden. De enorme praalwagens die tussen het strand en het winkelgebied te zien zijn, worden elk jaar complexer en creatiever. Al helemaal doordat het een tijdlang niet is doorgegaan vanwege de corona-pandemie is het allemaal nog grootser. 

Een traditie die tot leven is gekomen

Eens per jaar viert Viareggio zijn traditionele carnaval, een traditie die is begonnen in 1873. Het meer dan 130 jaar durende carnaval begon als een bespotting van de gekozen inwoners van de stad. De jonge inwoners van de stad presenteerden hen in de vorm van gigantische belachelijke poppen.

Sindsdien hebben de inwoners van de stad de traditie in ere gehouden en er een gigantisch feest van dans en kleur van gemaakt, een symbool van vrede, eenheid en liefde. De parade begon in het midden van de stad in het oude centrum, maar is in het begin van de twintigste eeuw verplaatst naar de Promenade. Vanaf toen is het evenement alleen maar gegroeid, ook doordat het event werd uitgezonden op TV werd het bekender en bekender. Tegenwoordig is het het grootste Italiaanse folkloristische evenement met een budget van 5 miljoen euro per jaar.

Foto via Pixabay

Wanneer vindt carnaval plaats in Viareggio 2023?

De grote optocht van dit jaar heet 4th Corso Mascherato Viareggio. Viareggio Carnevale opent officieel met een symbolisch schot van een drievoudig kanon in de zee. Carnaval duurt de hele maand en is gevuld met festiviteiten, parades, feesten, gemaskerde bals en festivals, zowel overdag als ’s nachts! Er zijn zes kansen om de carnavalswagens te zien in de Viareggio Carnival Parades. Al deze optochten vinden overdag plaats. De optochten gaan gepaard met een groots feest met veel kostuums, muziek en iedereen die mee danst en zingt. Naast de optochten zijn er ook culinaire evenementen, sportwedstrijden, theatervoorstellingen, culturele evenementen, feesten, gemaskerde bals en een indrukwekkende vuurwerkshow. Elke avond zijn er volop feesten en optredens in de bars, restaurants, hotels en nachtclubs in de stad.

Foto via Pixabay

Precieze data om de praalwagens te aanschouwen

De verschillende datums waarop de evenementen plaatsvinden zijn: 

  • Zaterdag 4 feb, Openingsceremonie en het hijsen van de vlag om 15:00, 1e gemaskerde praalwagen parade en aan het einde van de dag is er vuurwerk
  • Zaterdag 12 feb, 2e gemaskerde praalwagen parade om 15:00
  • Witte donderdag 16 feb, 3e gemaskerde praalwagen parade om 17:00
  • Zondag 19 feb, 4e gemaskerde praalwagen parade om 15:00
  • Vastenavond 21 feb, 5e gemaskerde praalwagen parade om 17:00
  • Zaterdag 25 feb, 6e gemaskerde praalwagen parade plus aan het einde zullen de uitspraken van de jury worden voorgelezen.

Carnaval in Viareggio is meer dan een feest! Carnaval is een feest dat de essentie van Viareggio in teken zet. Een feest waar traditie en kunst perfect samengaan. Carnaval is hier een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en cultuur van Viareggio! Ben jij al benieuwd? Als je niet kan gaan in februari, zorg dan dat je de uitzending ziet welke wordt uitgezonden op nationale televisie (RAI 3). Deze kan je vaak via livestreams op het internet bekijken!

Zou jij speciaal voor carnaval naar de Toscane gaan? 

Ben jij ook een fan van Toscane?

Word ook blogger »

« Terug naar overzicht

Blog categorieën

Pagina delen

8

Mareblu

Familie van de Goor, 21 november 2016

Strand is echt super!

Mooie camping. Voldoende faciliteiten en strand is echt super. En de wandeling door het bos is prima te doen. Tips in de omgeving zijn Pisa, Florence, Bolgheri, Vada-strand en Volterra.

Bezocht Mareblu in augustus 2016 met gezin.

Bestemming bekijken

Toscana.nl