Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Waarom je voorzichtig moet zijn met Wi-Fi in Toscane

Ieder jaar vertrekt een groot aantal Nederlanders naar Italië voor een vakantie. Het is fijn om op vakantie te zijn in Italië, vooral in een prachtige regio als Toscane. Echter, het is wel van belang om je goed voor te bereiden op je vakantie. Je loopt bijvoorbeeld een flink risico wanneer je gebruikmaakt van openbare wifi netwerken. Dit is ook iets waar je rekening mee dient te houden bij het voorbereiden van je vakantie. Door bepaalde maatregelen te nemen, kun je dit risico in grote lijnen beperken. 

De risico’s van het gebruiken van wifi op vakantie

Het is handig om je te verdiepen in de risico’s van het gebruik van wifi. Dit klinkt misschien gek, je gebruikt immers dagelijks wifi in je eigen woning. Maar er zit een behoorlijk verschil tussen het gebruik van wifi in je eigen woning en het gebruik van wifi tijdens je vakantie. In veel gevallen is het namelijk zo dat een wifinetwerk dat je op vakantie kunt gebruiken openbaar is. Dit betekent dat iedereen of bijna iedereen (bijvoorbeeld door een code die aan alle gasten van een camping wordt gegeven) gebruik kan maken van hetzelfde wifinetwerk.

Het hacken van een wifinetwerk

Openbare wifinetwerken zijn erg handig, maar er zitten wel een aantal nadelen aan verbonden. Een openbaar netwerk is bijvoorbeeld meestal niet al te goed beveiligd. Dit zorgt ervoor dat hackers en andere cybercriminelen openbare netwerken kunnen gebruiken om gegevens te stelen. Als het een crimineel lukt om een openbaar wifinetwerk te hacken, krijgt deze toegang tot alle gegevens die gedeeld en verzonden worden via dit netwerk. Het resultaat hiervan is dat de hacker alle privacygevoelige informatie van alle gebruikers van het netwerk kan zien. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan jouw persoonsgegevens, maar ook jouw wachtwoorden zijn niet veilig voor dit soort hackers.

Een nep wifinetwerk

Het komt ook weleens voor dat criminelen gegevens stelen door middel van het opzetten van een open wifinetwerk. Normaliter krijgt de hotspot een naam waar niemand argwaan door krijgt, bijvoorbeeld de naam van de locatie of de naam van een restaurant dat in de buurt ligt. Als mensen dan met dit netwerk verbinden, krijgen zij gewoon toegang tot het internet. Het enige probleem hiervan is dat de criminelen het netwerk zo hebben ingesteld dat zij alle gegevens van gebruikers van het netwerk kunnen zien. Dit heeft als gevolg dat zij heel eenvoudig allerlei privacygevoelige data in handen krijgen. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je hier slachtoffer van wordt.

Beveiligingsmaatregelen

Wanneer je op vakantie gaat, loop je dus het risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Dat geldt niet alleen voor mensen die gebruikmaken van hun laptop, maar ook voor mensen die een tablet of mobiele telefoon gebruiken wanneer zij op vakantie zijn. Daarom is het verstandig om eens goed te kijken over welke beveiligingsmaatregelen je kunt nemen om veilig gebruik te kunnen maken van openbare wifinetwerken.

Antivirussoftware installeren

Het is niet zo dat je per se meer kans hebt om een virus op te lopen wanneer je gebruikmaakt van een openbaar wifinetwerk, maar toch is het aan te raden om antivirussoftware te installeren op al jouw apparaten. Dat komt voornamelijk doordat mensen op vakantie over het algemeen minder alert zijn op malafide e-mailberichten en sms’jes. Daarom is het verstandig om de beveiliging van jouw mobiele apparaten te verbeteren. Als je dan tijdens je vakantie je e-mail aan het bijwerken bent, is de kans al veel minder groot dat dit nare gevolgen heeft. Bovendien heb je hier ook profijt van tijdens de rest van het jaar, want ook in Nederland is het prettig om gebruik te maken van antivirussoftware

Een VPN installeren

Ondanks dat antivirussoftware virussen buiten kan sluiten, helpt dit niet tegen cybercriminelen die jouw gegevens stelen via het wifinetwerk. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een VPN. Een VPN zorgt ervoor dat alle gegevens die jij deelt met het internet worden omgeleid via een andere computer. Het voordeel hiervan is het feit dat apps en websites die je gebruikt, niet kunnen zien waar jij je op dit moment bevindt, zij zien de locatie van de VPN. Hierdoor kun je bijvoorbeeld naar alle Nederlandse content kijken terwijl je in een ander land bent. 

Een ander voordeel van het gebruiken van een VPN is het feit dat dit voor een extra laag van beveiliging van de gegevens die jij deelt met het internet zorgt. Het is namelijk zo dat alle informatie die vanaf jouw apparaat met het internet wordt gedeeld, eerst wordt versleuteld wanneer je gebruikmaakt van een VPN. Daarom is dit de ideale manier om de risico’s van het gebruiken van een openbaar wifinetwerk te minimaliseren. Ook al heeft een hacker toegang tot jouw gegevens, kan deze hier niets mee. Ze zijn immers versleuteld, wat ervoor zorgt dat deze de gegevens niet kan inzien. 

Je mobiele internet gebruiken

Als je op vakantie bent en wilt internetbankieren, is het verstandig om gebruik te maken van je mobiele internet in plaats van een openbaar wifinetwerk. Dat komt doordat je hiermee direct in verbinding staat met het mobiele netwerk van je provider, waardoor hier geen hacker tussen kan komen. Dit is dus aanzienlijk veiliger dan het gebruiken van een VPN. In principe kan een hacker niets met jouw gegevens wanneer je gebruikmaakt van een VPN, maar toch is het fijner om zeker te weten dat er geen hacker is die bij jouw gegevens kan, zeker wanneer je bankzaken moet regelen. 

Ben jij ook een fan van Toscane?

Word ook blogger »

« Terug naar overzicht

Blog categorieën

Pagina delen

10

Valle Gaia

Familie O'Brien, 28 mei 2019

Fantastische ligging

Ervaring

Erg fijne ligging met prima zwembad in een fantastische omgeving en perfecte uitvalsbasis naar omliggende steden. Tevens is er de sfeer gemoedelijk en is het niet een massa camping.

Tips in de omgeving

Vlak aan de kust en toch bij de prachtige Toscaanse heuvel landschappen

Bezocht Valle Gaia in september 2018 met gezin.

Bestemming bekijken

Toscana.nl