Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

De geschiedenis van Toscane

Toscane kent een zeer rijke geschiedenis

Toscane kent een rijke geschiedenis met verschillende overheersers. Vanaf dat de Romeinen zich er gevestigd hadden, begon de regio zich echt te ontwikkelen. Veel elementen uit de geschiedenis zijn terug te zien in de hedendaagse cultuur. Zo hebben veel bouwwerken invloeden uit de geschiedenis. Het is interessant om te weten wat vroeger aan de regio vooraf is gegaan en Toscane heeft gevormd tot hoe het nu is. Toscana.nl heeft deze informatie over de geschiedenis van Toscane verzameld.

De Romeinen

Door het bewind van de Romeinen is Toscane aan zijn naam gekomen. Nog voor de Romeinen hadden de Etrursken de macht in grote gebieden in Zuid-Europa. Rond 500 na Christus begonnen de Romeinen dit over te nemen waardoor ze de onafhankelijkheid van hen afnamen. Een van de regio’s die werd overgenomen is het huidige Toscane, dat door de Romeinen Tuscia genoemd werd. Florence werd de hoofdstad.

De Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk namen uiteraard andere volkeren de macht weer over. Zij benoemden Lucca tot hoofdstad. Andere steden in Toscane konden enorm groeien en ontwikkelen dankzij de beschutte ligging van de regio. Even later werden de Toscaanse steden opstandig en gingen ze zich afzetten tegen de kerk en gezag. In deze periode kregen veel stadjes daarom eigen zeggenschap.

De familie De Medici en Karel V

De familie De Medici is te danken voor de grote ontwikkeling op intellectueel en cultureel gebied. Zij staken daar veel geld in, wat uiteindelijk geleid heeft tot het feit dat de stad erg belangrijk werd tijdens de renaissance. De schilderkunst van de Grieken en Romeinen werd herontdekt. Doordat er genoeg geld in gestoken werd, kwamen allerlei schilders in actie. Van over de hele wereld kwamen andere schilders naar Toscane om daar te leren. Iets wat in het heden nog te zien is, is dat op veel schilderijen van Nederlandse schilders Italiaanse landschappen zijn afgebeeld. Daarin plaatsten zij Nederlandse steden. Ondanks dat Karel V het huidige Toscane bij zijn rijk kreeg, bleef de familie erg belangrijk.

De geschiedenis van Toscane daarna

Toscane heeft de industriële revolutie nog meegemaakt, gevolgd door De Tweede Wereld Oorlog en een grote overstroming. Daarna is de wet gemaakt dat er geen autoverkeer meer mag zijn in de centra van veel grote steden. Deze wet is nog steeds van toepassing. Uiteindelijk is Toscane geworden zoals het nu is, inclusief een hoop provincies. Eén dorp, San Gimignano, is zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

Voor een bezoek aan de regio Toscane, is het leuk de geschiedenis te kennen. Zo kun je verklaren waarom zaken er zo uitzien zoals ze nu zijn. Bovendien is het mooi je te realiseren dat er zo ontzettend veel vooraf is gegaan aan de stadjes en dorpjes die toeristen op dit moment bezoeken.

Populaire bestemmingen

Toscana.nl