Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van TravelmarkAlle blogs

Arezzo

Een stad met een rijke geschiedenis en volop cultuur!

Arezzo is een wat minder bekende stad in het zuiden van Toscane. Toch is het een echte Toscaanse stad vol natuur, cultuur en gastronomie. Als je eens wat anders wilt doen tijdens je vakantie in Toscane, is Arezzo een goed idee!

De sfeer in Arezzo

Hier kun je zelfs in het hoogseizoen in alle rust genieten van de stad. Waar je in Florence soms als een sardientje wordt meegevoerd door de massa, heb je hier alle ruimte. Dat de stad minder bekend is, betekent niet dat ze minder mooi is. Bovendien geven de vriendelijke inwoners je een welkom gevoel en zijn ze altijd bereid om wat te vertellen over hun stad.

In de middeleeuwen waren de meeste inwoners werkzaam als metaalbewerkers, pottenbakkers en goudsmeden. Deze ambachten zijn nog steeds aanwezig in de stad, want Arezzo is een belangrijke exporteur van gouden sieraden binnen Europa.

Kunst en cultuur

Net als de meeste Italiaanse steden heeft ook deze stad zijn eigen Duomo, de kathedraal middenin de stad. Binnen in de dom zijn kunstschatten van bekende Italiaanse kunstenaars als Giorgio Vasari te bewonderen.

Ben je een echte geschiedenisliefhebber? Dan moet je beslist het Museo Archeologico bezoeken. Een museum vol schatten uit de oudheid die in de provincie Arezzo zijn gevonden. De ligging alleen al is prachtig om te zien, het is namelijk gebouwd op de ruïnes van het Romeinse theater. Een bijzondere plek om te bouwen, maar speciaal uitgekozen om het theater in volle glorie te kunnen zien, zonder dat deze beschadigd kan worden.

Ook typisch Italiaans: een Piazza als centraal punt van de stad kan niet missen. De pleinen van Italiaanse steden zijn meestal het middelpunt van de stad, waar belangrijke gebouwen zoals stadhuizen en paleizen omheen zijn gebouwd. In Arezzo heet het centrale plein letterlijk Het Grote Plein: Piazza Grande. Hier vind je gezellige terrasjes en een fonteintje voor afkoeling.

Wist je dat…

De provincie waar Arezzo in ligt, dezelfde naam heeft? Alle regio’s van Italië zijn namelijk nog een keer onderverdeeld in verschillende provincies, die vaak de naam van de grootste stad in de provincie hebben. Dus in de regio Toscane heb je de provincie Arezzo, waarin de stad Arezzo ligt. Opletten dus als je in Italië de weg vraagt! Als je naar Arezzo wilt, geef dan duidelijk aan dat het om de stad gaat en niet de provincie.

De provincie Arezzo telt vier grote valleien; de Casentino, de Valdarno, de Val di Chiana en Val Tiberina. Prachtige natuurgebieden die je het best kunt ontdekken met de fiets, of wandelend. Tussen deze valleien stromen twee grote rivieren: de Tiber en de Arno. Aan deze rivieren liggen de meeste steden. Alle steden in de provincie hebben een middeleeuws karakter, bezoek bijvoorbeeld ook eens Cortona of Montevarchi.

Bestemmingen in Arezzo

Toscana.nl