Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Feestdagen in Toscane

Bijna elke Italiaanse stad kent zijn eigen feest(dag)

Naast de nationale feestdagen die de Italianen vieren, zijn er ook dagen dat er enkel in bepaalde steden in Toscane feest gevierd wordt. Deze exclusieve feesten zijn een ervaring om mee te maken. Toscana.nl zet de nationale feestdagen voor je op een rij een daarnaast nog wat typische feesten.

Nationale feestdagen

Net als de Nederlanders, vieren de Italianen Nieuwjaarsdag. Ook Pasen en Kerst worden gevierd. Alleen de Eerste Kerstdag en de Eerste Paasdag zijn officiële feestdagen. De Tweede Kerst- en Paasdag niet. Hemelvaart en Pinksteren wordt wel gevierd, maar niet zo uitbundig als in Nederland. Dat geldt wel weer voor de dag van de arbeid op 1 mei. Dan zijn bijna alle Italianen vrij en gaan ze naar familie. Op 15 augustus wordt Ferragosto gevierd. Dit is de Maria ten Hemelopneming en betekent voor veel Italianen het begin van de vakantie. Ze dineren dan zeer uitgebreid met familie en vrienden.

Toscaanse feestdagen

Veel steden in Toscane hebben hun eigen feestdagen. Zo heeft Florence op 25 maart Florentijns Nieuwjaar. En op 24 juni de feestdag waarop ze de patroonheilige van Florence gedenken. Het is er tijdens deze feesten extreem druk en er wordt een grote show van gemaakt. Feesten, dat kunnen de Florentijnen wel.

De stad Siena houdt tweemaal per jaar een paardenrace op het grootste plein van de stad, genaamd de Palio van Siena. Tribunes worden opgebouwd en de hele stad staat op zijn kop voor een wedstrijd die in de praktijk een minuut duurt. Sterker nog, de voorbereidingen starten 100 dagen van tevoren. Elke wijk die uit de loting is gekomen, krijgt een paard en het paard dat het snelste over de finish is, wint.

In de stad Volterra wordt eens per jaar een week terug in de tijd gesprongen. Ze vieren hierbij een Middeleeuwse week, waarin iedereen in kostuum speelt alsof ze in 1938 leven.

In Lucca wordt op 13 september het grootste feest van de stad gehouden. Dat is de Luminara di Santa Croce. Het is een processie met lichtjes en kaarsen die eindigt met een hoop vuurwerk.

Tot slot wordt het derde weekend van juni in San Gimignano de vruchtbaarheid gevierd. Op de zaterdag en de zondag worden er in Middeleeuwse stijl allerlei activiteiten gehouden. Zo strijden de wijken tegen elkaar tijdens wedstrijden touwtrekken en paardrijden.

Mocht er tijdens je verblijf een van de Italiaanse of Toscaanse feesten plaatsvinden, ga dan zeker even een kijkje nemen. Houd rekening met extreme drukte en enorme gezelligheid. Ook is het belangrijk goed op je spullen en tassen te letten.

Populaire bestemmingen

Toscana.nl