Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

De mooiste meren in Toscane

Een vakantie aan de Toscaanse kust is heerlijk. Lekker zwemmen in de zee en ook wat cultuur snuiven in de omliggende dorpen en steden. Maar wil je liever het binnenland van Toscane ontdekken en toch heerlijk zwemmen, dan is een van de meren in Toscane misschien een optie. Ik vertel je over de mooiste meren in Toscane!

meer toscane

Foto via Pixabay

Lago di Bilancino

Boven Florence vind je Lago di Bilancino. De geschiedenis van dit meer gaat heel ver terug, want miljoenen jaren geleden was het een natuurlijk ontstaan meer waar verschillende riviertjes in uitkwamen. Toen de rivieren zich verplaatsten heeft het heel lang droog gestaan, tot het weer in gebruik werd genomen als waterbassin om waterproblemen in Toscane op te lossen. Tegenwoordig kun je hier heerlijk zwemmen, kanoën, zeilen en windsurfen. Het is een ideale locatie omdat het een uurtje rijden van kunsthoofdstad Florence af ligt.

Lago di Gramolazzo

Nog iets meer in het noorden van Toscane ligt het Lago di Gramolazzo tussen de bergen. Je moet dan ook even je best doen om er te komen via de weinig gebruikte bergwegen. Het is geen bekend meer, maar dat maakt het des te leuker om het eens op te zoeken! Zorg er wel voor dat je eten en drinken meeneemt, want er zijn maar weinig restaurantjes. Het is even zoeken naar een plekje waar je het water in kunt, maar als je dat eenmaal hebt gevonden kun je hier een heerlijke dag doorbrengen. Met 1,5 uur rijden ben je in het bekende Lucca, maar ook de havenstad van Ligurië, La Spezia, ligt op iets meer dan een uurtje rijden. Minder bekend maar zeker de moeite waard is Carrara, ook een uur vanaf het meer.

Lago di Vagli

Iets onder het Lago di Gramolazzo ligt het Lago di Vagli. Dit is wat groter en ook wat bekender, vooral vanwege het spookdorp dat in het meer ligt. In 1953 lieten ze namelijk dit dorp onderlopen om het meer te creëren en werden alle bewoners verplaatst naar het plaatsje Vagli di Sotto. Af en toe laten ze het meer leeglopen voor onderhoud en kun je het oude dorpje nog bewonderen, de laatste keer was echter in 1994. Daarna is het onderhoud aangekondigd in 2014 en 2016, maar dit is nooit gebeurd. Wie weet is het stadje binnenkort weer te bewonderen!

vagli

Foto via Pixabay

Lago di Chiusi

Vlakbij de grens met Umbrië ligt Lago di Chiusi. Hier ontdek je dus het binnenland van Toscane en Umbrië én je zit vlakbij het Trasimenomeer. Als je aankomt bij het meer lijkt het wel of je in een sprookje terecht bent gekomen. De omringende Toscaanse heuvels bieden een ver uitzicht en overal zie je groen, bomen, dieren en hoor je de vogels fluiten. Natuurliefhebbers en wandelaars zitten hier dus helemaal goed! De Toscaanse stad Grosseto is wel bijna 2 uur rijden, maar zeker de moeite waard. Op een uurtje rijden ligt de hoofdstad van Umbrië, Perugia. Meer in de buurt liggen bekende Toscaanse dorpen als Montepulciano, Chianciano Terme en Pienza.

Lago di Massaciuccoli

Dit meer is niet de perfecte plek om het binnenland van Toscane te ontdekken, want het ligt vlak naast de Toscaanse kust. Toch heb ik het in de lijst gezet omdat het een prachtig meer is. Het was het toevluchtsoord van Italiaanse componist Puccini. Niet gek, want het meer ligt in een moerasachtig gebied waar je veel dieren kunt spotten. Vanuit dit meer ben je dus zo aan de kust, en ook binnen een half uur in Lucca of Pisa. De kleinere stad Viareggio is nog dichterbij. Hier zie je het typische beeld van Toscane, gekleurde huisjes in nauwe straatjes met de heuvels op de achtergrond.

massaciucolli

Foto via Pixabay

Ben jij ook een fan van Toscane?

Word ook blogger »

« Terug naar overzicht

Toscana.nl